Avoinna tänään klo 6.00 - 21.00

Tervetuloa!

Lentokoneet

Museokone Hanssin-Jukka on Suomen sotamuseon omaisuutta, mutta sitä säilytetään Kauppakeskus Tuuloseen tehdyssä hangaarissa. Ilmailumuseoiden käytännön mukaisesti yleisö ei pääse koneisiin vaan niitä säilytetään vitriineissä.

Kauppakeskus Tuulonen on saanut myös toisen lentokoneen Hanssin Jukan saapumisen jälkeen. Ilmavoimien koulukoneena vuosina 1940-1960 ollut Focke-Wulf Stieglitz ripusttiin kattoon kauppakeskuksen sisätilaan Tokmannin edustalle.

Vuonna 2009 entisöity kone on ollut aiemmin esillä kauppakeskus Tuurissa. Sieltä kone siirrettiin pois suuren remontin tieltä.

Tuulosen konekokoelmaa täydentävät sekä Mig-21 että Draken, jotka olisivat muuten menneet romutukseen. Nyt koneet ovat esillä kauppakeskuksen ulkopuolella ja ne on maalattu uudelleen.

Mikojan-Gurevitš MiG-21 on maailman eniten valmistettu yliääninen suihkulentokone, jota tehtiin 11 496 kappaletta Neuvostoliitossa vuosina 1959–1985.Draken puolestaan on ruotsalaisvalmisteinen hävittäjälentokone, jota Saab tehtaili vuosina 1955–1974.

Koneita varten rakennettiin jalustat ja ne on valaistu, jotta niitä voi ihastella myös pimeänä vuodenaikana.

Syksyllä 2020 kokoelmaan saapui suihkuharjoituskone BAe Hawk Mk.51 runko. Koneessa ei ole siipeä eikä moottoria, sillä konetyyppi on yhä käytössä ilmavoimilla. Ohjaamovarustukseltaan saamamme HW-338 on täydellinen. HW-338 palveli ilmavoimissa vuosina 1985-2017. Viimeiset vuotensa kone toimi taitolentoryhmä Midnight Hawksin näytöskoneenna upeissa shownäytöksissä. Midnight Hawks on tunnettu maailmalla erittäin taitavista esityksistään. 

 

Lue Hanssin Jukasta ja hangaarista lisää tästä.