Avoinna tänään 6 - 23

 

Vapautemme hinta - muistomerkki

  

Kauppakeskus Tuulosesta löydät Vapautemme Hinta Muistomerkin.

Vapautemme Hinta-muistomerkin löydät piha-alueelta parkkitasojen takana alatasolta. Näyttelyn info-osaan voit tutustua kauppakeskuksen sisätiloissa Hanssin-Jukka hangaarin alapuolella olevassa aulatilassa.

VAPAUTEMME HINTA

Tiedustelujen johdosta kerrotaan seuraavaa:

Neljän sotilaan Kotiinpaluu-ryhmä ja 120 nimitolppaa kuvaavat Suomen kansan sitä osaa, mikä sodissa 1939-45 menetti henkensä eli "maksoivat käteisellä" osuutensa vapautemme hinnasta, kun kaikki meni.

Nimet on valittu sota-arkiston aakkosellisesta luettelosta siten, että on otettu 10 ensimmäistä ja 10 viimeistä nimeä sekä välistä ne, jotka ovat osuneet täysille sadoille ja tuhansille järjestysnumeroille. Jokainen nimitolppa edustaa siis noin 800 uhria eli pataljoonan miesvahvuutta. Jotta jokaisella olisi oma nimitolppa, tulisi kentän olla 800-kertainen.

Muille sen ajan noin 3,6 miljoonalle suomalaiselle monien murheitten lisäksi lankesi suuri taloudellinen rasitus. Se oli Ilkka Nummelan väitöskirjan mukaan 28.466 miljoonaa euroa eli lähes 8.000 euroa henkilöä kohti. Siitäkin selvittiin, kun oli vieras pakko.

Info-osa on kauppakeskuksen laajennetussa osassa omana huoneena. Kannattaa käydä tutustumassa ajan kanssa.